RSS Feed

Et høringssvar til dere i regjeringen

Posted on

Det var et helt utrolig engasjement igår ! Politiet beregner mellom 10-15.000 oppmøtte bare i Oslo. Det er også meldt om rekordoppmøter blandt annet i Trondheim, Kristiansand og flere andre større byer.
Vi sto sammen om å vise hvor mange vi er som tar dette på alvor – og som ser at dette kan utvikle seg til å bli veldig problematisk for mange kvinner.

Erna Solberg, statsminister, uttalte igår at hun syntes det var «spesielt», og at hun ikke skjønte «hvordan dette var blitt en så stor sak».
Det kjære Erna, har det blitt fordi vi kvinner har krav på lik legehjelp hos fastlegen, og fordi vi kvinner ikke er villige til å gi slipp på lovfestede rettigheter så lett.
Derfor har jeg idag sendt inn et høringssvar til regjeringen.
Om du også vil sende inn din mening, sender du teksten din til postmottak@hod.dep.no, og skriver inn «Høringssvar – reservasjonsordning for fastleger». Merker du emne-feltet i mailen din med dette, MÅ politikerene lese mailen din !
For mer informasjon om hvordan du gjør dette, kan du besøke Susanne som skriver om det her. Human Etisk Forbund har også skrevet et utrolig bra høringssvar til regjeringen, som du kan lese her.
PS: Husk at alle høringssvarene er offentlige når du skriver. Skriv ikke noe du ikke ville publisert i lokalavisen din med navn og bilde.

Screenshot-2014-03-08-20.01.45

Her er det jeg skrev, og du står fritt til å bruke teksten min om du er enig med meg:

Viser til høringsbrev 21.01.2014 om reservasjonsordning for fastleger. I høringsbrevet åpnes det for at også de som ikke står oppført på høringslisten kan gi høringsuttalelse. Jeg takker for at dette er en mulighet jeg kan få, og gir dere dermed mitt syn, og mine tanker rundt saken om reservasjonsretten.

Min aller største (og første) bekymring er den abort-søkende kvinnens fysiske og mentale helse. En abort er en stor påkjenning, en uønsket graviditet er en livskrise for kvinnen (og i mange tilfeller også mannen).
En kvinne som oppsøker sin fastlege for henvisning til abort, har allerede mye frykt å bære på. Hun bærer med seg skam, skyldfølelse og redsel inn på legekontoret. Om hennes fastlege (eller vikarlege) har reservert seg, og hun ikke har fått det med seg, vil det påføre henne en stor mental påkjenning. Legen risikerer også å bygge opp under skamfølelsen og redselen den respektive kvinnen allerede bærer på.

Jeg støtter dagens abortlov. Men jeg tar også tungtveiende samvittighetskonflikter på alvor, og vil derfor forsvare den reservasjonsretten som står oppført i § 14 i abortloven. For å kunne forsvare denne retten, er det avgjørende viktig at kvinners rett til likeverdig helsehjelp er sikret.
Kvinners rett til likeverdig helsehjelp føler jeg er truet når enkelte fastleger skal kunne få lov til å reservere seg mot å søke inn kvinner til slike inngrep.

En av årsakene til dagens forslag om utvidelse av reservasjonsretten er den enkelte leges samvittighet og religion. Jeg støtter opp om at alle mennesker skal kunne velge, og bestemme selv. Men jeg støtter ikke at dette skal påvirke dem i det yrket de selv har valgt.
En av mange viktige (og lovpålagte) oppgaver til fastlegen er tross alt nettopp dette, og jeg kan ikke se hvordan staten kan garantere kvinners rett til likeverdig behandling, om det åpnes for adgang til å reservere seg i førstelinjetjenesten i helsevesenet.

Det er et grunnleggende demokratisk prinsipp at hensynet til pasienten og pasientens rettigheter, må (og skal) settes foran fastlegens eventuelle ønske om å reservere seg mot å utføre en lovpålagt oppgave. I stedet for å gi fastlegene mulighet til å nekte å henvise til abort, vil jeg at Helse- og omsorgsdepartementet følger opp overfor de fastlegene som ikke vil gjøre jobben sin i henhold til norsk lov. Jeg mener myndighetene er pliktig å sikre at alle kvinner får rett til lik helsehjelp hos sin fastlege.

Mvh;
Lilith Ravn

Høringsfristen er 30. april !

Reklamer

About Lilith

Jeg er Lilith Ravn, jeg er DocRavn. Og jeg er på vei mot noe bedre !

8 responses »

 1. Fin blogg, du skriver om interessante ting, som er veldig kult:)

  Svar
 2. Viktig innlegg dette. Når det en dag er litt ekstra tid, tror jeg også jeg vil skrive et høringssvar. Det er viktig å vise at regjeringen har en helt annen kurs enn folket.

  Svar
  • Tusen takk for fin tilbakemelding ! 🙂 Om du velger å skrive et høringssvar, kan du gjerne dele det med meg om du vil.
   Fristen for å sende inn høringssvar er 30. april ! 🙂

   Svar
 3. Jeg vil vite sannheten: Er fosteret i mors mage et eget individ, eller er det en del av morens kropp??

  Svar
  • En del av mors kropp frem til 8 uker, da nærmer det seg et individ. Et barn på under 8 uker ville ikke overleve som «eget individ»

   Svar
  • Du krever litt mye. Sånn siden det er en glidende overgang og strengt tatt et definisjonspørsmål. Hadde det vært enkelt hadde det ikke vært så mye diskusjon rundt dette.

   Hva er kravene dine til «eget individ»?

   Er det en egen dna-kombinasjon? Fingeravtrykk? Puste selv? Ha ti fingre og ti tær? Kunne fostres opp av annen person? Selv definisjonen «levedyktig» er trøbblete så lenge kuvøsene erstatter deler av jobben livmoren gjør på slutten av svangerskapet.

   Lykke til med å finne ut av dette. Respekter at andre har andre definisjoner.

   Svar
 4. Tilbaketråkk: Send inn høringssvar til Regjeringen du også! « Susanne Kaluza

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: